VICTOR NUBLA - PASCAL COMELADE
LES PLACES DE GRÀCIALes Places de Gràcia és una caixa produïda per Pascal Comelade i Victor Nubla. La caixa conté diversos artefactes literaris i gràfics, alguns inèdits i altres d’introbables, i un artefacte sonor. Si comencem pels textos, hi trobarem la recopilació dels tres articles de Nubla publicats als programes de la Festa Major del Raspall i del Sol (1984-85-86), sota el títol De las plazas de Gràcia, sobre la diagramació oculta de les 12 places originals de la Vila i el text Purrinyini Lament de Pascal Comelade, publicat l’any 1986 al Full d’Artesà. El contingut gràfic presenta una col·lecció de fotografies polaroid de les 12 places, realitzada pels dos músics l’any 1986, retrats d’ambdós realitzats mútuament i altres facsímils. El contingut musical és potser el més rellevant d’aquesta caixa: es tracta del disc inèdit que Nubla i Comelade van enregistrar l’any 1986, anomenat Les Places de Gràcia, amb un tema dedicat a cadascuna de les places. Finalment masteritzat, el disc es presenta en CD. L’edició és limitadíssima i els autors proposen que els interessats en el disc postulin per la seva possesió oferint intercanvis en espècies.

Aixó vol dir que Les Places de Gràcia no es pot obtenir pagant amb diners, ni tampoc ser objecte d'intercanvi amb objectes no efímers. Exemple: vols un exemplar de Les Places de Gràcia i proposes intercanviar-ho per un quadre de Tàpies. La resposta és: no obtindràs la teva caixa numerada de Les Places de Gràcia. Ofereixes una caixa d'ampolles de Loriñón Gran Reserva? Immediatament el tracte serà acceptat i podras aconseguir el teu exemplar. Hem de considerar doncs que Les Places de Gràcia solament pot intercanviar-se per béns fungibles.

Es tracta d'una edició limitada a 50 exemplars, numerada i signada pels autors, els quals valoraran en cada cas la proposta rebuda. Aquelles que siguin acceptades apareixeran en aquesta pàginahistòria del disc:

el 22 d'agost de 1986, la Bel Canto Orquestra va fer el seu primer concert a Barcelona, concretament, un concert-aperitiu a la plaça del Sol, dins de la Festa Major de Gràcia. Un d'aquells dies, Pascal Comelade i Victor Nubla realitzàren una sèrie de dotze fotografies polaroid, una a cada una de les dotze places, periple cartogràfic, seguint línies i triangles, que els va ocupar un matí i un migdia. Menys de temps del que els va portar gravar el disc de les places de Gràcia. Les polaroids estaven destinades a acompanyar l'edició sonora d'aquest projecte conjunt, que havia d’editar el segell Tago Mago i que veu finalment la llum vint anys després en edició dels autors. Gravat justament en el moment que Comelade iniciava el seu paulatí apropament a les músiques populars i la instrumentació espontània i Victor Nubla començava el camí invers, cap a l'electrònica, el disc és inusual, profús en orgues i sintetitzadors, els clarinets i algunes joguines, amb menor presència, apareixen i desapareixen al llarg de tot el disc. Els estudiosos reconeixeran en ell un punt àlgid del rock electrònic analògic gracienc.


L'edició del disc i dels facsímils que conté la caixa està exclusivament limitada a 50 exemplars, signats i numerats.història del disc:

el 22 d'agost de 1986, la Bel Canto Orquestra va fer el seu primer concert a Barcelona, concretament, un concert-aperitiu a la plaça del Sol, dins de la Festa Major de Gràcia. Un d'aquells dies, Pascal Comelade i Victor Nubla realitzàren una sèrie de dotze fotografies Polaroid, una a cada una de les dotze places, periple cartogràfic, seguint línies i triangles, que els va ocupar un matí i un migdia. Menys de temps del que els va portar gravar el disc de les places de Gràcia. Les polaroids estaven destinades a acompanyar l'edició sonora d'aquest projecte conjunt, que havia d’editar el segell Tago Mago i que veu finalment la llum vint anys després en edició dels autors. Gravat justament en el moment que Comelade iniciava el seu paulatí apropament a les músiques populars i la instrumentació espontània i Victor Nubla començava el camí invers, cap a l'electrònica, el disc és inusual, profús en orgues i sintetitzadors, els clarinets i algunes joguines apareixen i desapareixen al llarg de tot el disc. Els estudiosos reconeixeran en ell un punt àlgid del rock electrònic analògic gracienc.
intercanvis:


1. Studio-Foto Ceret = tiratges d’impressió dels documents fotogràfics.

2. Jean Casagran = les etiquetes adhesives.

3. Pierre Bonnefoi = les capses.

4. DJ Raph Dumas = duplicació dels CD.

5. Philippe Verdier = tècnic de so / mastering.

6. Joan Ramon Guzmán = una ampolla d'aiguardent de cada marca que beu cadascun dels detectius protagonistes de les noveles escrites per Manuel Vázquez Montalbán (Pepe Carvalho), Georges Simenon (Jules Maigret), Petros Markaris (el comissari Jaritos), Andrea Camilleri (Salvo Montalbano), Jean-Claude Izzo (Fabio Montale) i Francisco González Ledesma  (inspector Méndez). Una ampolla de:
- Vieil armagnac Clès des Ducs (Maigret)
- Tres vieux marc de champagne egrappé Distillerie Jean Goyard (Carvalho)
- Feudo Arancio 2005 Nero d'avola Sicilia (Montalbano)
- Lagavulin 16 anys (Montale, Mendez)
- Com que el comisari Jaritos d'en Petros Markaris es un cutre i nomes li agraden les patates fregides (congelades) i els suvlakas, pero no per aixo es menys entranyable el vell lector de diccionaris, s’hi afegeix una ampolla d’Ouzo, l'aiguardent grec.

7. Jordi Turtós = una caixa de Remelluri Reserva 2003.

8. Roser Farrés = un conill criat a Falgons, raïm i les verdures de l'hort (carbaçons, bledes, tomàquets, enciams...)

9. Enric Casasses = un lot d’anxoves de l'Escala.

10. Oriol Pérez i Treviño = una setmana d'estada a casa seva a Torroella de Montgrí.

11. Max = una sobrassada mallorquina de porc negre criat amb aliments de cultiu ecològic.

12. Roger Fortea = quatre dies a Vallcarca, tot passejant amb els fantasmes d’Artur Cravan i Juan Eduardo Cirlot, mentre sona Tropopausa des d’un helicòpter.

13. Nicolas et Catherine Ceresole = una setmana d’estada a casa seva a Sa Pobla.

14. Jordi Girben - una variada cistella de bolets: colomes, pota de perdiu, mollerics, albarenys, ceps de faig, boletus i la gran i blanca farinera caçats entre entre agost i octubre de 2007 al Pirineu i un lot complet de varietats micològiques obtingudes al límit de la ciutat de Barcelona: Rovellons, apagallums, blauets, boles de neu anisades, pebrasos, surenys castanys i tasses de bruc.

15. Patrick Cheniere = sis ampolles de rom de les Antilles.

16. Glòria Augusto i Albert Vinyals = un cabàs de productes ecològics del Vallès Oriental: dos fuets  de La Gleva, dos choriços picants de Luis Gil, boles de formatge d'ovella per untar de La Cleda, un pot de pesto, un paté de campanya, un paté d'olives negres, un formatge de cabra i vaca de Mogent i un formatge semicurat de Mas Claperol.
 
17. Àlex Queralt = una garrafa d'oli DO Siurana de cinc litres, una ampolla de licor Chartreuse edició especial bota Tarragona + sifó antic ple, un pack de sis ampolles de cervesa Rosita de producció artesana, elaborada a través d'un procés compost de tres fermentacions, l'última a l'ampolla mateix.

18. Carlos Pazos = un lot d’anxoves de Cotlliure.

19. Andrés Torres = Una safata "Plateau de fruits de mer" del peixater Genaro amb bou de mar, llamàntol, ostres, escopinyes, llagostins i nècores, amb una ampolla de cava Llopart i un pastís casolà de xocolata.

20. Patrick Loste = un gran assortit de bolets de les Alberes.
 
21. Gàrgola = una setmana a Cal Cens, amb local d'assaig inclòs.

22. Jean-Claude Michea =un balcó al tour de France cycliste 2008.

23. Eduard Pomerol = un cap de setmana a Can Font, amb tots els àpats inclosos.

24. Jaume Maimo = unes banderilles a C’as Cotxer de Sa Pobla i un porquet negre de raça mallorquina.
 
25. Pierre Bordes = visita guiada a les Catacombes de Paris.

26. Pepe Murciego = Un lote de embutidos a la olla u orza tradicional de Embutidos Eresma (Coca, Segovia), que contiene 1 kg. de chorizos, 1 kg de lomo y 1 kg de costillas. Y una caja de pastas de piñones de Pastelería Coca (Coca, Segovia).

27. Pilar Sampietro = els primers enciams, les primeres escaroles, els primers apis i les primeres carxofes d’un hort nou ecològic, un pot de melmelada de la Nuria Lang Sampietro, feta amb les pomes del seu pomer a Neuchatel, dues ampolles de cava brut nature, el·laborat a la manera artesanal a la cava familiar Isach Balcells de Sant Sadurni d'Anoia, una dotzena d'ous de les gallines de L'Ana María Rodríguez, criades a Caldes de Malavella.

28. Scanner FM = aquesta capsa va anar a la subhasta que, dins de l’acció Raval Kids, organitza Scanner FM per a recollir joguines i material didàctic per al centre Joan Salvador Gavina ( www.joansalvadorgavina.ar.gs), un menjador públic on van els nens amb problemes d'entorn familiar al barri del Raval. 

29. Frederic Bezian = una invitació al concurs anual de sòsies d'Elvis Presley.

30. Tere Rovira i Toni Maristany = un sopar al Sol de Nit, bledes i taronges de l’hort, i una setmana d’estada a Selva de Mar.

20. Aritz Galarraga = un sac de mongetes de Tolosa (Tolosako babarrunak), pebrots verds d'Ibarra, coneguts com a llagostins d'Ibarra (Ibarrako langostinoak), morcilla de Beasain (odolkia, mondejua, odolostea), de ceba, porro, etc. i tot això ben ruixat amb unes ampolles de sidra (sagardoa) d’Astigarraga.

21. Griselda Font = un porronet de mau-mau i a la millor barreja (la del bar Sol) 
amb la possibilitat de veure un salt complert de Patum des d'un dels balconets de la plaça de Sant Pere, a la Patum de Berga.
 
22. Jean Sicre =  un any de futbolin gratuït.

23. Lourdes Barbal = dues caixes iguals amb una mostra de productes de La Vall Fosca (Pallars Jussà): melmelada de mora, elaboració casolana, melmelada de pastanaga, elaboració casolana, mel de les flors de la vall, formatge de cabra ecològic, formatge del tupi ecològic. Regat amb  vi de la província de Lleida.

25. Albert Guitart = dues ampolles del  –probablement – millor whisky de doble maduració d’Islay i del món: Lagavulin 1981 Distillers Edition.

26. Lis Costa = una caixa de 15Kg de taronges, mandarines i aranges de cultiu ecològic, criades a l'horta valenciana. Dues ampolles d'oli verge d'oliva primera premsada en fred, de terres tarragonines i una ampolla de l'impressionant vodka Zubrowka portada directament de terres poloneses.

27.  Carles Conesa Escudé = una capsa d’ampolles de vi de la Provença francesa.

28. Carme i Cristian = una caixa de Perlat (Cellers Unió), vi del priorat amb DO Montsant (garnatxa, carinyena i sirah), i una llonganissa d'Organyà.

29. Fèlix Campelo = un acròstic de productes de menjar i beure del Penedès:
Garlanda de Vilafranca
Romesco
Ampolla de vi ecològic Albet i Noya tempranillo col·lecció D.O. Penedès
Catànies de Vilafranca
Iogurts artesanals de Torrelles de Foix
Ampolla de cava brut nature ecològic Albet i Noya

30. Isaac Vila = un viatge místic al poble de l’Esquirol, pel camí ral de Vic a Olot, i una comunicació mística amb els seus 1997 habitants al dolmen de Puig-sespedres.

31. Anki Toner = una garrafa de 5 litres d’oli d'Oliva Verge Extra Torre-Roja de la cooperativa de Torroja del Priorat i dues ampolles de vinagre salvatge de Poboleda.El procés d'intercanvis ha conclòs. Els resultats es fan públics en aquesta pàgina,
tot i que heu rebut personalment un e-mail.
Gràcies a tots pel vostre interés. S'han rebut un total de 96 propostes!!!!
La resta de les capses queden dipositades als respectius arxius dels autors,
com a fons documental i per a possibles donacions, sempre benèfiques, ja que l''intercanvi s'atura aqui.
Moltes gràcies a tots!


A continuació una pista per saber a quina plaça està feta cadascuna de les polaroids que conté la caixa.
Feu clic aqui
(la distribució de les fotos en la imatge respecta la posició geogràfica de les places)